czwartek, 13 marca 2014

Prawie samo zdrowie

Na dwie porcje:

- puszka krojonych pomidorów
- cukinia
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, vegeta, czubryca zielona, papryka słodka i ostra, bazylia
- oliwa z oliwek

Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnki. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy, chwilę podsmażamy. Dajemy vegete lub coś podobnego. Po chwili dodajemy pomidory, mieszamy, dajemy jeszcze 2 szklanki wody. Do tego idą wszystkie przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu wg uznania, łyżka czubrycy, łyżka słodkiej papryki, ostrej wg uznania, łyżka bazylii. Gotujemy aż cukinia zmięknie (z 15 minut, nie patrzyłam na zegarek). Studzimy. Po wystudzeniu blendujemy i stawiamy z powrotem na gaz, ew. doprawiamy, ew. dolewamy jeszcze trochę wody (ja dałam jeszcze szklankę). Po ponownym zagrzaniu nakładamy i jemy ze smakiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz