czwartek, 6 marca 2014

Chińczyk 1

Standardowo, na dwóch białasów:
- cyc kurczęcy
- cebula
- papryka
- cukinia
- jakaś przyprawa chińska
- sos rybny (w zasadzie dałam tylko dlatego, że jest i trzeba go zużyć) - łyżka
- sos sojowy - 2 łyżki

Szybko kroimy kurczaka, w międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, dorzucamy kurczaka. Jak tylko się trochę zetnie z wierzchu, dajemy sos sojowy i rybny, przyprawę. W międzyczasie pokroiliśmy już cebulę w półkrążki, więc dorzucamy ją do kurczaka, mieszamy, od razu zabieramy się za krojenie cukinii w półplasterki, dodajemy ją, mieszamy, od razu zabieramy się za paprykę (w paski), dodajemy, mieszamy. Grzejemy tylko chwileczkę (aby trochę zmiękło, lepiej niech będzie bardziej chrupkie). Do patelni dorzucamy węgle (ryż, makaron) i pałaszujemy ze smakiem, albo zabieramy do pracy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz