sobota, 29 marca 2014

Chińczyk 2

Na dwa obiady dla dwóch osób:

- dwie pojedyncze, średnio dorodne piersi kurczęce
- pół kapusty pekińskiej
- marchewka
- pół garści grzybów mun
- mała cebula
- dwa ząbki czosnku
- suszki ostrej papryki (z pestkami) - jak ktoś lubi ostre
- sos sojowy i rybny - odpowiednio dwie i jedna łyżka
- dwie łyżki przyprawy chińskiej / pięć smaków
- dwie łyżki oliwy z oliwek / oleju sezamowego, arachidowego...
- dwie - trzy czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kurczaka kroimy w paski, wrzucamy do miski. Czosnki obieramy, kroimy w plasterki, dorzucamy do kurczaka. Dodajemy do tego przyprawę chińską, suszki paprykowe i sosy sojowy i rybny oraz tłuszcz. Jak mamy czas to wrzucamy to do lodówki na parę godzin. Grzybki mun wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Jak się namoczą kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w półkrążki, marchewkę w zapałki. Kapustę pekińską kroimy wzdłuż na pół, a potem na paski grubości ok 1-2 cm (aż do samej dupki, te białe części najfajniej chrupią). Rozgrzewamy na maksa patelnię bez tłuszczu, wrzucamy kurczaka, miskę w której był odstawiamy. Jak się kura zetnie z wierzchu, dodajemy cebulę z grzybami i marchewką. Mieszamy, podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy kapustę, mieszamy. W misce, w której był kurczak (a zostały jeszcze przyprawy) mieszamy mąkę ziemniaczaną z ok. 2/3 szklanki wody. Zbieramy te przyprawy, które się ostały na ściankach, wlewamy to na patelnię, chwilę grzejemy dodając w razie czego wody albo odparowując. Podajemy z ryżem, jemy ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz