sobota, 12 kwietnia 2014

Chińczyk 3

Na dwie osoby:

- dorodna pierś kurczęca
- 1/2 - 2/3 puszki ananasa w kostce
- mała papryka
- sos słodko-pikantny chili (z ćwierć szklanki)
- koncentrat pomidorowy - łyżka
- oliwa
- curry, sól, pieprz, papryka słodka, suszki z ostrej papryki
- mąka ziemniaczana - czubata łyżeczka

Do michy dajemy sos chili, do tego idzie papryka słodka, sól, pieprz, ciut wody i łyżka oliwy. Kurczaka kroimy w kostkę / paski, wrzucamy do tej michy, mieszamy i do lodówki z nim! Po co najmniej godzince wyjmujemy, wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię jakby 'odcedzając' go z tej zalewy. Jak się podsmaży i cukier z sosu chili zacznie się karmelizować, dodajemy ananasa z puszki (odcedzonego), razem podsmażamy. Większość soku ananasowego odlewamy do tej miski od marynaty, dodajemy tam jeszcze pół łyżeczki curry i koncentrat. Do patelni dorzucamy suszki papryczane. Paprykę kroimy na kawałki (nie za duże). Mieszamy zawartość patelni, a jak się wszystko zaprzyjaźni, wlewamy zawartość miski z zalewą na patelnię i mieszamy. Miski znowu nie myjemy, tylko dajemy do niej trochę soku z ananasa, trochę wody i mąkę ziemniaczaną, rozrabiamy, dodajemy na patelnię, grzejemy. Podajemy z ryżem, jemy ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz