Na dwóch koksów:
- filet z dorsza świeży 300 g
- ryż arborio 200 g- oliwa z oliwek 20 ml
- papryka
- garść mrożonego groszku
- mała cebula
- czosnek 3 ząbki
- przecier pomidorowy 125 ml
- wywar rybny, ew. warzywny (link będzie później) 300 ml
- papryka wędzona pół łyżeczki
- szafran pół łyżeczki
- coś ostrego
- sól, pieprz
Na mały ogień wstawiamy patelnię, wlewamy oliwę, jak się podgrzeje to dodajemy sól, pokrojoną cebulę i czosnek, chwilkę przesmażamy. Dodajemy paprykę wędzoną i szafran, pieprz i coś ostrego i mieszamy. Uważamy, żeby nie przypalić. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i groszek. Jak się wszystko ładnie podsmaży dodajemy przecier, wywar, dokładnie mieszamy, niech się to zagrzeje. Jak już się tak minutkę zagrzało to wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Dokładnie, bo to nasz ostatni raz. Cały czas na tym małym ogniu trzymamy to przez 10 minut i opieramy się pokusie mieszania. Dorsza kroimy na 8 kawałków - raz wzdłuż i potem na kwadraty. Po tych 10 minutach kładziemy jego kawałki na wierzchu ryżu trochę go wciskając. Tutaj można na moment przykryć patelnię, ale generalnie jak nie trzeba go unikamy. Po 5 minutach delikatnie podkręcamy gaz i trzymamy jeszcze 3-5 minut. Wyłączamy, nakładamy na talerze, jemy ze smakiem doceniając doskonały nieprzypalony socarrat.
Całość:
Energia: 1329 kcal
Węgle: 200 g
Białko: 76 g
Tłuszcze: 25 g
Co na jedną porcję daje:
Energia: 664,5 kcal
Węgle: 100 g
Białko: 38 g
Tłuszcze: 12,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz