wtorek, 25 lutego 2014

Dużo warzywów na obiad

- mięso mielone drobiowe - 0.5 kg
- marchewka
- cukinia
- 20-25 dag pieczarek
- puszka krojonych pomidorów
- ew. koncentrat pomidorowy
- jajko
- bułka tarta
- kostka rosołowa (chyba, że jest gdzieś wolny bulion)
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- przyprawa do mięsa mielonego
- natka pietruszki
- bazylia

Pieczarki trzemy na tarce na dużych oczkach, na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy te pieczarki. Od razu bierzemy marchewkę, obieramy i też trzemy na dużych oczkach i dorzucamy do pieczarek, to samo robimy z cukinią. Niech się trochę przesmaży, potem to trzeba ostudzić (jak nie ma czasu to wsadzamy do miski, a tęże miskę do garnka z zimną wodą i tak długo mieszamy aż będzie znośnie ciepłe). Do tego łyżka przyprawy do mielonego, natki pietruszki, trochę soli i pieprzu. Do tego dorzucamy jajko i mielone, wyrabiamy, w międzyczasie dorzucając bułkę tartą, aż będzie znośne i da się formować kulki. W międzyczasie zagotowujemy ~litr wody, dorzucamy kostkę rosołową, pomidory, trochę soli, pieprzu i bazylii. Jak się zagotuje to kulamy z masy kulki w rękach i wrzucamy do gara. Gotujemy aż się pulpety ugotują (w 40 minut powinny być gotowe). Sos można zagęścić mąką, jak się chce. Podawać z węglami (ryżem, makaronem, ziemniakami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz