wtorek, 20 grudnia 2022

Uszka updated

 Ciasto:

- mąka 300 g

- mleko 100 ml

- woda 100 ml

- łyżka masła

- sól

Wodę i mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masełko i podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Do dzieży wsypujemy mąkę, wlewamy zawartość rondla, solimy i ustawiamy na zagniatanie. 


Farsz:

- 100 g suszonych grzybów

- cebula

- łyżka oleju

- sól

- biały pieprz

Grzybki moczymy przez noc w zimnej wodzie w rondelku, rano gotujemy 20 minut. Odcedzamy i siekamy. Cebulę kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Jak już jest gotowa to dorzucamy posiekane grzybki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż większość wody odparuje.


Wałkujemy cienko, kroimy w kwadraty, zawijamy, gotujemy minutę od wypłynięcia. Jemy z barszczem i ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz