Ciasto:
- mąka 300 g
- mleko 100 ml
- woda 100 ml
- łyżka masła
- sól
Wodę i mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masełko i podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Do dzieży wsypujemy mąkę, wlewamy zawartość rondla, solimy i ustawiamy na zagniatanie.
Farsz:
- 100 g suszonych grzybów
- cebula
- łyżka oleju
- sól
- biały pieprz
Grzybki moczymy przez noc w zimnej wodzie w rondelku, rano gotujemy 20 minut. Odcedzamy i siekamy. Cebulę kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Jak już jest gotowa to dorzucamy posiekane grzybki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż większość wody odparuje.
Wałkujemy cienko, kroimy w kwadraty, zawijamy, gotujemy minutę od wypłynięcia. Jemy z barszczem i ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz