Polewa:
- 300 g cukru,
- 125 ml mleka,
- 250 g masła (w oryginale 1 kostka margaryny),
- 3 łyżki ciemnego kakao,
Ciasto:
- 340 g mąki,
- 4 żółtka + 4 białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Polewa: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mleko i kakao. Całość podgrzewamy (nie gotujemy) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Odlewamy 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
Ciasto: Do masy kakaowej dodajemy żółtka jedno po drugim i mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy10 min. i wyjmujemy ciasto z blachy a na jego bokach oraz górze rozprowadzamy pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej. Studzimy i jemy ze smakiem.
Całość:
Energia: 5048 kcal
Węgle: 562 g
Białko: 70 g
Tłuszcze: 279 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz